Pepernoten bakken

Je kunt ook luisteren:

Jasper en Sanne zitten samen aan de keukentafel. Ze draaien kleine balletjes van een groot stuk deeg.
'Ik heb al een heleboel pepernoten', zegt Sanne.
'Ik heb er veel meer', zegt Jasper.
'Nietes!'
'Welles!'
Jasper veegt een paar van Sannes pepernoten van de tafel. Sanne is heel boos. Ze geeft hem een stomp. Jasper geeft haar een duw.
'Je bent stom', zegt Jasper.
Sannes moeder komt de keuken in.
'Wat is hier aan de hand?' vraagt ze verbaasd.
'Hij heeft mijn pepernoten op de grond gegooid', zegt Sanne.
'Sanne heeft mij een stomp gegegeven'.
'Jasper moet in de zak van Sinterklaas', zegt Sanne.
'Sinterklaas doet geen kinderen in de zak. Dat is allemaal onzin', zegt Sannes moeder.
'Ik ben niet bang voor Sinterklaas', zegt Jasper stoer.
'We gaan een liedje zingen. Daar worden we allemaal vrolijk van', zegt Sannes moeder.
Samen zingen ze:

'Sinterklaasje bonne, bonne, bonne
gooi wat in mijn regen- regentonne,
gooi wat in mijn laarsje,
dank u, Sinterklaasje'.


Jasper pakt de pepernoten van de grond. Hij geeft ze aan Sanne.
'Die hoef ik niet meer, die zijn vies', zegt Sanne. Jasper haalt zijn schouders op.
'We gaan de goede pepernoten op het bakblik leggen', zegt Sannes moeder. Ze doet er een op het blik en drukt hem stevig aan. Jasper en Sanne doen haar na. De pepernoten liggen allemaal keurig op een rij. Sannes moeder heeft de oven aangedaan en schuift het bakblik met de pepernoten erin. Het begint lekker te ruiken in de keuken. Jasper en Sanne krijgen er trek van. Sannes moeder schenkt een beker chocolademelk voor ze in. En ze krijgen een stuk speculaas.
Na een poosje zijn de pepernoten gebakken. Sannes moeder haalt ze uit de oven. Ze zijn gloeiend heet en moeten eerst afkoelen.
'Triiing', klinkt het door het huis. Sannes moeder loopt naar de voordeur. Als ze de deur opendoet kijkt ze heel verbaasd. Er staat een Piet voor de deur.
'Ik ruik buiten een heerlijke pepernotenlucht. Ik denk dat het hier vandaan komt', zegt hij. Sannes moeder zegt: 'Kom maar binnen. Jasper en Sanne zullen het heel leuk vinden'.
Piet stapt vrolijk de keuken in. Hij zwaait naar Jasper en Sanne.
'Hallo jongens, ik ruik pepernoten', zegt hij. Jasper en Sanne kijken met grote ogen naar Piet. Hij maakt een dansje door de keuken.
'Wij hebben de pepernoten gemaakt', zegt Jasper en wijst naar het aanrecht. Piet loopt ernaar toe en pakt een pepernoot. Hij stopt het in zijn mond en trekt een raar gezicht.
'Oh, oh, ze zijn heet. Ik heb mijn mond verbrand', zegt hij en springt heen en weer. Sannes moeder pakt gauw een glas water. Piet neemt een grote slok.
'Het is wel een beetje je eigen schuld. En het is niet netjes om zomaar een pepernoot te pakken', zegt Sannes moeder. Piet buigt zijn hoofd. Hij staat er ineens een beetje zielig bij.
'Ik vind het niet erg', zegt Sanne.
'Ik ook niet. Je mag er nog wel een paar', zegt Jasper.
Piet gaat op zijn handen staan. Zo loopt hij een stukje door de keuken. Ze moeten allemaal lachen om die malle Piet.
'Ik moet weer gaan. Sinterklaas wordt ongerust als ik te lang wegblijf. Ik vind jullie pepernoten heel erg lekker. Alleen een beetje heet', zegt Piet.
Ze lopen allemaal met Piet mee naar de voordeur. Piet zwaait als hij weer buiten is. Ze zwaaien allemaal terug en roepen: 'Daaag Piet'.©Auteur: Anne de Vries-Neuteboom