Oudjaar en Nieuwjaar vieren

Je kunt ook luisteren:

'Mag ik al een oliebol?' vraagt Jasper aan zijn moeder. Jaspers moeder heeft een schaal vol met oliebollen gebakken. Ze strooit er poedersuiker over.
'Als papa thuiskomt gaan we oliebollen eten', zegt Jaspers moeder.
'Dat duurt nog heel lang'.
'Nou vooruit, je mag er alvast eentje'. Ze doet er een voor Jasper op een schoteltje. Jasper neemt een grote hap en nog een.
'Nu lijk je zelf wel op een oliebol met die bolle wangen', zegt Jaspers moeder.
Als Jasper de oliebol op heeft wil hij er nog wel een. Maar mama vindt het niet goed.
'Weet je waarom we Oudjaar en Nieuwjaar vieren?' vraagt Jaspers moeder.
'Om een heleboel oliebollen te eten', zegt Jasper.
'Ja, dat ook. We nemen feestelijk afscheid van het oude jaar. We doen spelletjes en eten oliebollen en lekkere hapjes. En dan halen we het nieuwe jaar binnen met vuurwerk'.
'Jaaa, ik wil ook vuurwerk afsteken', zegt Jasper.
'Nee, dat is te gevaarlijk. Papa gaat het vuurwerk afsteken. Jij mag een sterretje vasthouden'.
'Mag ik de hele avond opblijven?' vraagt Jasper.
'Je mag vanavond langer opblijven. Daarna moet je nog wat slapen. Voor het vuurwerk begint maken we je wakker'.
'Ik ga een tekening maken van het vuurwerk', zegt Jasper. Mama vindt het een goed idee. Jasper pakt zijn viltstiften en mama geeft Jasper een stuk papier. Jasper gaat druk aan het werk aan de tafel.
Jaspers vader is thuisgekomen en ziet de schaal met oliebollen.
'Daar lust ik er wel een van', zegt hij.
'Ik heb er al een op', zegt Jasper. Jaspers vader kijkt naar de tekening die Jasper aan het maken is. Op de tekening staan rode en gele pijlen en een heleboel sterretjes.
'Dat is zeker vuurwerk', zegt hij. Jasper knikt van ja en glundert van trots.

Eindelijk is het dan oudejaarsavond. Jasper en zijn vader en moeder zitten aan tafel. Ze spelen met Jasper een spelletje: 'Mens-erger-je niet'. Jasper speelt samen met mama. Ze winnen van papa.
'Wanneer komt nu het vuurwerk?' vraagt Jasper. Jaspers moeder vertelt dat het om twaalf uur is. Ze doen nog een spelletje 'Mens-erger-je-niet'. Jasper begint een beetje moe te worden. Hij kan zijn ogen nog maar moeilijk openhouden. Als Jaspers vader hem in bed legt zegt Jasper: 'Ik wil nog vuurwerk kijken'. Jaspers vader belooft hem om halftwaalf wakker te maken.

Om halftwaalf roept Jaspers vader: 'Jasper wakker worden. Het Nieuwe Jaar komt straks'. Jasper schrikt wakker. Hij kijkt verbaasd en wrijft de slaap uit zijn ogen. Maar dan weet hij het weer. Hij mag naar het vuurwerk kijken. Hij springt uit het bed. Jaspers vader trekt Jasper een warme trui aan over zijn pyama. Samen gaan ze naar beneden. Jasper krijgt een warme chocolademelk. Jaspers vader heeft een fles champagne op tafel gezet met twee glazen.
'Zo, die zijn om te proosten op het Nieuwe Jaar', zegt hij.
'Ik lust dat niet', zegt Jasper.
'Jij mag proosten met limonade', zegt Jaspers moeder en zet een glas voor Jasper klaar.

Jaspers vader kijkt naar de klok. Nog maar een paar minuten en dan is het twaalf uur. Jasper kijkt ook naar de klok. De grote wijzer is bijna bij de twaalf.
'Hij is er. De wijzer is er', schreeuwt Jasper. Jaspers vader tilt Jasper op en geeft hem een kus.
'Gelukkig Nieuwjaar Jasper', zegt hij.
'Gelukkig Nieuwjaar papa'. Mama krijgt ook een zoen van papa. Jasper geeft mama wel twee zoenen en zegt: 'Gelukkig Nieuwjaar mama'.
Jaspers vader pakt de champagnefles en maakt hem open. De kurk vliegt door de kamer bovenop de kerstboom. Een kerstbal valt op de grond in scherven.
'Hoera! Die brengt ons geluk in het Nieuwe Jaar', roept Jaspers moeder. Ze moeten allemaal lachen. Jaspers vader geeft een glas aan mama. Jasper krijgt een glas limonade. Met z'n allen proosten ze op het Nieuwe Jaar.

Buiten is het vuurwerk losgebarsten. Overal hoor je knallen en gesis van vuurpijlen. Jaspers vader pakt een grote zak met vuurwerk. Ze doen allemaal een dikke jas aan en gaan naar buiten. Jasper is helemaal opgewonden. Mama geeft Jasper een sterretje en steekt hem aan. Jasper vindt het wel een beetje eng. Maar mama steekt ook een sterretje op. Samen kijken ze naar de vonkjes die naar alle kanten spatten. Jaspers vader heeft een vuurpijl aangestoken. De vuurpijl schiet de lucht in. Een regen van gekleurde sterren valt naar beneden. Er volgen nog meer vuurpijlen. Jasper kijkt zijn ogen uit. Zoiets moois heeft hij nog nooit gezien. De buren komen en roepen: 'Gelukkig Nieuwjaar allemaal'. Ze schudden handen. Jasper krijgt ook een hand.

Als al het vuurwerk is afgestoken gaan ze weer naar binnen. Jasper mag nog eventjes opblijven. Jaspers moeder vraagt: 'Wat zijn je goede voornemens Jasper voor het Nieuwe Jaar?'
'Wat zijn goede voornemens?'.
'Nou, dat je bijvoorbeeld beter je best gaat doen op school. Of dat je niet meer stout zult zijn'.
'Ik weet het. Ik ga Sanne Gelukkig Nieuwjaar zeggen en heel lief zijn', zegt Jasper.
'Dat is een heel goed voornemen. En nu is het tijd om naar bed te gaan. Morgen moeten we naar opa en oma om Gelukkig Nieuwjaar te wensen', zegt Jaspers moeder.


ŠAuteur: Anne de Vries-Neuteboom