Opa is jarig
Je kunt ook luisteren:

De opa van Sanne is jarig. Ze heeft een mooie verjaardagshoed van papier voor opa gemaakt. Voor het feest heeft ze een mooie jurk aangetrokken.
'Zullen we dan maar gaan?' vraagt papa.
'Mama is nog niet klaar. Ze moet opa's cadeautje nog inpakken', zegt Sanne. Papa is een beetje ongeduldig en zegt: 'Komen jullie nou!'
'Ja, ja, we komen eraan', roept mama.

Daar gaan ze in de auto naar opa's verjaardag. Sanne zit achterin met de papieren hoed naast haar.
'Wie komen er allemaal?' vraagt Sanne.
'Oom Jeroen, tante Marieke, neefje Tim en nichtje Emma. En de buurvrouw en buurman', zegt mama.
'Gaan we nog een verjaardagsliedje voor opa zingen?' vraagt Sanne.
'Vast wel', zegt mama.

Na een halfuurtje rijden stoppen ze voor het huis van opa en oma. Oma heeft ze al gezien door het raam en doet de voordeur open. Sanne krijgt een dikke knuffel van oma. Papa, mama en Sanne hangen hun jas aan de kapstok.
Sanne rent meteen naar opa toe als ze de woonkamer binnenstappen. Ze geeft opa een dikke zoen en de verjaardagshoed.
'Dank je wel lieve meid en wat een prachtige hoed heb je gemaakt'. Opa zet hem meteen op. Er is nog meer bezoek. Sanne geeft de buurvrouw en buurman een handje.
'We wachten nog even op de andere visite en dan gaan we taart eten', zegt oma. Sanne gaat gezellig naast opa zitten.
'Triiing', de bel gaat. De papa van Sanne gaat open doen.
Even later stappen oom Jeroen, tante Marieke en nichtje Emma en neefje Tim de kamer binnen. Nichtje Emma heeft tot Sannes verbazing ook een verjaardagshoed voor opa gemaakt.
'Tjonge, krijg ik weer een mooie hoed. Ik ben dubbel jarig. Nou dan zet ik hem bovenop de andere hoed. Dan heb ik een rakethoed,' zegt opa. Sanne vindt het raar, maar ook grappig.
Opa pakt zijn gekregen cadeautjes uit. Hij heeft een paar boeken gekregen, een nieuwe das en een fles wijn. Daarna zingen ze met z'n allen een verjaardagslied.
Op de tafel staat een grote slagroomtaart met daarop een kaars met de cijfers 60. Opa is vandaag zestig jaar oud geworden.
Oma steekt de kaars aan en zegt tegen opa: 'Je moet de kaars uitblazen'. Opa loopt met zijn rakethoed naar de tafel. Iedereen gaat eromheen staan. Sanne naast opa. Ze kijkt toe hoe opa zich over de taart buigt. Maar wat gebeurt er nu? De verjaardagshoed van opa valt bovenop de kaars. Gelukkig is de kaars door de val uitgegaan.
'Was mijn rakethoed door de vlam haast omhoog geschoten', zegt opa. Iedereen moet lachen.
'We steken de kaars weer aan en opa moet opnieuw blazen', zegt oma.
'Maar dan niet met de hoed op', zegt opa en geeft Sanne een knipoog. Opa maakt zijn wangen bol en blaast de vlam uit. Sannes papa maakt een foto.
Oma snijdt de taart in kleine stukjes. Ze legt ze op de schoteltjes die al klaar staan.
'Het is zelfbediening', zegt oma. 'Jullie moeten zelf pakken'. Even later zitten ze allemaal te smullen van het slagroomgebak.
Opa heeft zijn rakethoed weer opgezet en zegt tegen Sannes papa: 'Maak nog een foto van mij en mijn kleinkinderen'. Sanne, neefje Tim en nichtje Emma gaan naast opa zitten.
'Allemaal lachen' zegt Sannes papa en klik ze staan erop.
'Mag ik even kijken hoe we erop staan?' vraagt opa. Oma wil ook kijken.
'Wat een leuke foto. Die wil ik wel in een mooi fotolijstje,' zegt oma.
'Zo, en nu gaan we een muziekje opzetten', zegt opa. Oma zorgt voor de drankjes en al gauw is iedereen in een vrolijke bui. Sanne, Tim en Emma gaan verstoppertje spelen door het hele huis.
De middag gaat snel voorbij. Iedereen heeft het naar zijn zin. Ze helpen oma nog even met opruimen. En dan gaat de visite weer naar huis.
'Het was gezellig hé', zegt Sannes moeder als ze terug naar huis rijden.
'Ja, ik vond het hartstikke leuk. En ook opa's rakethoed', zegt Sanne.
'Ja, opa zit vol met grapjes', zegt papa en lacht. Sanne is een beetje moe geworden en valt tevreden op de achterbank in slaap.


©Auteur: Anne de Vries-Neuteboom