Op vakantie met opa en oma

Sanne zit achter in de auto in haar kinderzitje.
'Heb je Beer niet vergeten?' vraagt mamma en kijkt achterom naar Sanne.
'Die heb ik ingepakt in mijn koffer', zegt Sanne. Mamma start de auto en ze rijden de straat uit. Sanne vindt het wel een beetje spannend. Ze gaat met opa en oma een paar dagen met vakantie. Ze heeft wel vaak bij opa en oma gelogeerd. Maar nu is het heel anders. Opa heeft een vakantiehuisje gehuurd.
Na een half uurtje te hebben gereden zijn ze bij opa en oma. Opa heeft ze al zien aankomen en loopt naar de auto. Hij helpt Sanne uit haar kinderzitje.
'Zo kleine meid. Wij gaan lekker op vakantie', zegt opa.
'Ik heb een koffer. Beer zit er in en mijn pyama', zegt Sanne.
'Dan zullen we die maar gauw pakken en in mijn auto doen', zegt opa. Mamma en Sanne gaan naar binnen. Oma heeft een kopje thee gezet voor Sannes moeder. Sanne krijgt een glas appelsap. Als Sannes moeder de thee op heeft staat ze op van de bank. Sanne krijgt een dikke zoen en samen met oma zwaait Sanne mamma uit.
'Wij gaan ook maar eens opstappen. De auto is gepakt', zegt opa.
'Is het heel ver weg?' vraagt Sanne aan opa.
'Valt wel mee hoor. We zetten een gezellige CD op met kleuterliedjes en voor dat je het weet zijn we er', zegt oma. Sanne huppelt naar de auto.
Onderweg is het gezellig in de auto. Oma zit bij Sanne achterin en samen zingen ze een liedje. Na een poosje valt Sanne in slaap. Ze wordt pas weer wakker als de auto stopt.
'We zijn er. Allemaal uitstappen! Behalve de jongedame in het kinderzitje. Die help ik er zelf uit', roept opa.
'Wat een mooi huisje', zegt oma en steekt de sleutel in het slot. Nieuwsgierig gaat Sanne met oma naar binnen.
'Ik pak de auto alvast uit', zegt opa. Sanne en oma bekijken alle kamers. Sanne mag zelf uitzoeken waar ze gaat slapen vannacht. Opa heeft haar koffer in de kamer gezet. Sanne legt meteen Beer op haar kussen.
'We gaan kijken waar de speeltuin is. Ga je mee Sanne?' vraagt opa.
'Oma moet ook mee', zegt Sanne. Maar oma moet nog een heleboel uitpakken. En zo gaan Sanne en opa samen op pad. Bij de speeltuin klimt Sanne in een boomhut. Ze steekt haar hoofd door een raampje. Opa maakt een foto van Sanne.
'En nu wil ik op de glijbaan', zegt Sanne. Opa maakt een heleboel foto's: Sanne in de zandbak, Sanne op de glijbaan, Sanne op de schommel. Als Sanne er genoeg van heeft gaan ze weer terug naar het vakantiehuisje.
Oma is aan het pannenkoeken bakken. Ze heeft er al een voor Sanne op een bord gedaan. Als alle pannenkoeken op zijn gaat Sanne nog wat spelen met haar speelgoed. Opa en oma gaan afwassen. Dan is het bedtijd voor Sanne. Opa leest een heleboel verhaaltjes voor. Sanne valt na een tijdje in slaap.

De volgende ochtend is Sanne al om zeven uur wakker. Ze stapt uit bed en gaat naar opa en oma toe. Maar die liggen nog te slapen. Sanne schudt oma heen en weer en zegt: 'Oma, je moet wakker worden'. Oma moppert: 'Wat ben je vroeg. Kom maar lekker even naast me liggen'. Ze slaat het dekbed een stukje open en Sanne kruipt er gezellig onder.
'Gaan we vandaag naar de dierentuin?' vraagt Sanne. Opa is wakker geworden en doet een olifant na. Hij trompettert luid.
'Ik ben een aapje', zegt Sanne en springt heen en weer op het bed. Opa trompettert nog een keer. Oma moet lachen en zegt: 'Het lijkt hier wel een dierentuin'. Opa stapt uit bed en Sanne springt als een aapje achter opa aan.
'Wat eten aapjes voor het ontbijt? Oh ja, ik weet het. Bananen', zegt opa.
'Olifanten ook', zegt Sanne.
'We hebben geen bananen. Is een bordje pap ook goed?' vraagt opa. Sanne vindt het goed.
Als Sanne heeft gegeten gaat ze zichzelf aankleden. Oma heeft al alles klaargelegd. Sanne kan het helemaal zelf: ritsen dichtmaken, knopen dichtdoen, schoenen aantrekken. Opa en oma zijn trots op haar.
'Gaan we nu naar de aapjes kijken?' vraagt Sanne ongeduldig.
'Ja, we gaan', zegt opa en trekt zijn jas aan. Oma en Sanne doen ook hun jas aan.
In de dierentuin is het druk. Een meneer bij de ingang vraagt of hij een foto mag maken. Opa schudt zijn hoofd van nee. Maar oma vindt het wel grappig. De meneer maakt een foto van oma en Sanne. Hij geeft oma een bonnetje. Als ze weer naar huis gaan kunnen ze de foto ophalen. Opa heeft een kaart van de dierentuin. Daar kan hij op zien waar alles is. Ze komen allerlei dieren tegen: giraffen met hun lange nek, zebra's met zwartwitte strepen, roze flamingo's, leeuwen, tijgers. Maar de aapjes hebben ze nog niet gezien.
'Opa, ik wil naar de aapjes', zegt Sanne. Opa kijkt op zijn kaart. Hij wijst met zijn vinger naar het gebouw van de apen.
'Het is die kant op', zegt opa. Sanne rent vooruit. Eindelijk zijn ze bij een huis van rode bakstenen. Sanne geeft opa een handje. Een beetje eng vindt ze het wel. Ze gaan naar binnen. Opa tilt haar op. Zo kan Sanne de aapjes door het hek goed zien. Er zijn aapjes die heen en weer springen van tak tot tak. En er zijn aapjes die een baby op hun rug dragen. Sanne kijkt haar ogen uit. Ze blijven nog heel lang kijken.
'We gaan een ijsje kopen', zegt oma. Dat vinden opa en Sanne een heel goed idee. Ze gaan weer naar buiten en kopen bij een stalletje drie ijsjes aan een stokje. Op een bankje eten ze hun ijsjes lekker op.
'Zullen we weer naar ons vakantiehuisje gaan. Dan gaan Sanne en ik nog even naar de speeltuin', zegt opa.
'Jaaa, dan ga ik weer op de glijbaan', roept Sanne en springt heen en weer.
Bij de uitgang zoeken Sanne en oma naar hun foto. Sanne roept: 'Daar staan we!'
'Hoe kan dat nou. We staan hier', zegt opa.
'Neee opa, je bent raar', zegt Sanne. Opa en oma lachen. Sanne mag de foto zelf houden en aan mamma geven.
Onderweg in de auto zingen oma en Sanne nog wat kleuterliedjes. En dan zijn ze al weer bij het vakantiehuisje. Oma gaat wat boodschappen doen in de winkel. Opa en Sanne lopen hand in hand naar de speeltuin. Sanne gaat op de schommel zitten terwijl opa haar duwt.
'Nu ben je net een aapje. Je slingert heen en weer', zegt opa. Sanne gaat hoger en hoger. Maar Sanne vindt het wel een beetje eng zo hoog.
'Opa ik wil geen aapje meer zijn', zegt Sanne.
'Ik wil ook liever dat je gewoon Sanne bent. Kom we gaan terug. Oma wacht op ons'.
In het huisje is oma druk bezig met eten koken. Sanne gaat nog gezellig wat spelen met haar speelgoed.
'Vond je het fijn vandaag in de dierentuin?' vraagt oma als Sanne 's avonds in haar bedje ligt.
'Ik vond de aapjes heel leuk. Gaan we morgen weer?' vraagt Sanne.
'Morgen gaan we naar het zwembad en we gaan een fietstochtje maken', zegt oma.
'Dat wil ik ook wel. Mag Beer ook mee?' vraagt Sanne en geeft Beer een kusje.
'Ik denk dat Beer niet kan zwemmen. Maar hij wil vast wel op de fiets', zegt oma. Tevreden gaat Sanne slapen. Morgen is er weer een fijne vakantiedag met opa en oma.

©Auteur: Anne de Vries-Neuteboom