Op schoolreisje

Je kunt ook luisteren:

Sanne is vanmorgen een beetje zenuwachtig. Ze gaat met haar klas een schoolreisje maken naar de dierentuin. Mama heeft een trommeltje met broodjes in haar rugzakje gedaan. Ook een appel en een pakje met iets om te drinken.
'Mama kom je nou? Anders zijn we te laat voor de bus', zegt Sanne ongeduldig.
'Ja ik kom eraan'. Mama doet Sanne haar rugzakje om. Ze pakt haar fiets en tilt Sanne in het fietsstoeltje achterop.
'Nou daar gaan we', zegt mama.

Bij school staat de hele klas met de juf en ouders op het schoolplein op de bus te wachten. Mama zet gauw haar fiets in het fietsenrek en tilt Sanne uit haar stoeltje. Sanne rent naar haar vriendinnetje Emma toe.
De juf geeft alle kinderen een geel hesje met de naam van de school op de achterkant. Die moeten ze over hun jassen aantrekken. Dan kan de juf goed zien welke kindjes bij de groep horen.
'Wil jij mij even helpen?' vraagt Sanne aan haar moeder. Er wordt opeens gejuicht. Een grote blauwe bus stopt voor het schoolplein.
'Wat is hij groot hé', zegt Sannes moeder.
'Hij heeft heel veel raampjes', zegt Sanne. De juf vraagt aan de ouders of ze hun kinderen in de bus willen laten stappen. Sanne geeft haar moeder een dikke kus als afscheid.
'Ik ga naar je zwaaien', zegt Sanne.
'Ik ook en veel plezier vandaag. Aan het einde van de middag kom ik je weer ophalen', zegt Sannes moeder.
In een keurige rij stapt de klas de bus in. De juf telt nog even alle kinderhoofdjes. Een paar moeders gaan ook mee om de juf te helpen onderweg.
Sanne heeft een plaatsje bij het raam gevonden. Haar vriendinnetje Emma zit naast haar. Ze zwaaien allebei naar hun mama's die buiten staan. De chauffeur van de bus roept met luide stem: 'Hallo allemaal. Jullie zijn van harte welkom. Ik hoop dat jullie een fijne reis hebben!' De chauffeur start de motor en de bus gaat rijden. Sanne zwaait net zo lang naar mama tot ze de straat uit zijn.
Onderweg naar de dierentuin worden allerlei liedjes in de bus gezongen. Iedereen is vrolijk en er wordt druk gepraat over de dieren die ze gaan zien in de dierentuin. De juf heeft er in de klas al veel over verteld.
Na een stuk rijden parkeert de chauffeur de bus op het parkeerterrein van de dierentuin. De juf en de hulpmoeders helpen de kinderen de bus uit. Ze lopen in een lange rij naar de ingang van de dierentuin.
De juf laat de toegangsbewijzen aan een mijnheer bij de kassa zien. Ze mogen naar binnen. De juf heeft een plattegrond van de dierentuin gekocht.
'We gaan eerst naar de giraffen', zegt ze.
'Daar staat op een bord een giraf', wijst Sanne.
'Heel goed. Dat is een wegwijzer. Zo kunnen we niet verkeerd lopen', zegt de juf. Al gauw zien ze de lange nekken van de giraffen overal bovenuit steken. De hele klas gaat voor het hek staan om ze te bekijken. Een giraf buigt zijn lange nek naar Sanne toe. Ze kan hem bijna aaien.
'Kom jongens we gaan weer verder. Er zijn nog een heleboel beesten die we moeten gaan zien', zegt de juf. Dat zijn er inderdaad nog heel veel. Zebra's met hun zwartwitte strepen, leeuwen en tijgers, een reuzeschildpad en nog veel meer.
De ochtend gaat snel voorbij. De klas heeft honger gekregen. De juf zoekt een picknickplaats op. Sanne maakt haar rugtasje open. Ze pakt haar doosje met boterhammen eruit en een appel. Al gauw zit ze met alle andere kinderen te smullen.
Als alles op is mogen ze nog naar de speeltuin. Daar klimmen ze in touwladders, glijden van de glijbaan en gaan hoog met de schommel. De juf en de hulpmoeders roepen de kinderen na een uurtje spelen bijelkaar. Ze moeten nog meer dieren gaan bezoeken.
'Waar zullen we nu naar toe gaan. Naar de chimpansees of de olifanten?' vraagt de juf.
'Naar de chimpansees', roepen de kinderen. De juf kijkt weer op haar plattegrond. 'Rechtdoor,' zegt ze.
In het binnenverblijf van de chimpansees kan de klas zien hoe de dieren leven. Er hangt er een aan de touwen. Weer een ander eet op zijn gemak een banaan op.
'Oh wat leuk. Die chimpansee heeft een kleintje', zegt Sanne. Iedereen kijkt toe hoe de chimpansee met haar jong knuffelt. De kinderen blijven nog een poosje staan.
Dan zijn de olifanten aan de beurt om naar toe te gaan. Die zijn enorm groot en hebben een lange slurf. Een van de olifanten trompettert. Sanne en haar vriendinnetje Emma doen hun handen op hun oren.
Een bezoek aan de zeeleeuwen en pinguins vinden de kinderen ook heel leuk. Vooral de pinguins met hun zwartwitte pak en hun gekke loopje.
'Wat denken jullie jongens. Zullen we naar de uitgang gaan? De bus komt over een halfuur', zegt de juf.
Bij de uitgang gaat de hele klas nog op de foto. 'Een leuke herinnering voor thuis', zegt de juf.


©Auteur: Anne de Vries-Neuteboom