Oma en opa leren dansen

Je kunt ook luisteren:

'Oma ik kan K3 dansen. Zal ik het voordoen?' zegt Sanne.
'Dan moeten we eerst de muziek opzetten van K3', zegt oma. Oma zet de muziek op en Sanne staat midden in de kamer.
Ze zet haar benen wijd en wappert met haar handen. Dan zet ze de rechtervoet naar voren en daarna de linkervoet. En dan weer naar achter.
'Wat doe je dat goed', zegt oma.
'Ik ben nog niet klaar oma'. Oma knikt. Nu springt Sanne met beide voeten naast elkaar. Ze buigt een beetje naar voren en rolt met haar armen naar boven.
Opa is binnengekomen en staat naast oma naar Sanne te kijken. Sanne doet nu haar rechterarm achter haar hoofd en dan de linkerarm. Oma en opa moeten lachen als Sanne met haar achterwerk schudt.
'Moet dat er ook bij?' vraagt opa. Sanne schudt met haar hoofd van ja.
'Willen jullie ook dansen?' vraagt Sanne.
'Deze dans kennen wij niet', zegt opa.
'Ik wil het jullie wel leren! Sanne trekt opa en oma aan de hand naar het midden van de kamer. Sanne gaat voor hen staan. Ze doet alle pasjes voor. Oma en opa proberen het zo goed mogelijk na te doen. Maar het gaat telkens verkeerd. Sanne wordt er moe van.
Als opa en oma een kwartiertje geoefend hebben gaat het beter. Ze staan met z'n drieën naast elkaar. Het gaat niet allemaal gelijk. Maar ze lachen van plezier. Ze hebben rode kleuren op hun wangen van inspanning. Na een tijdje vindt oma het wel genoeg.
'Ik kan niet meer', zegt ze en gaat hijgend op een stoel zitten. Opa gaat ook op een stoel zitten. Sanne kan nog wel een uur doorgaan.
'Ik wil dat jullie dansen', zegt Sanne.
'We zijn niet zo jong meer. En K3 dansen is meer voor meisjes zoals jij', zegt oma. Sanne vindt het helemaal niet leuk om alleen te dansen.
'Weet je wat we doen. Oma en ik gaan zitdansen. Wij wapperen met onze handen en zwaaien met de armen', zegt opa. Dat vindt Sanne wel een goed idee.
Oma zet weer de muziek op. 'Oya, lele', klinkt het door de kamer.
Opa en oma zitten op hun stoel en wapperen met de handen en zwaaien met de armen. Sanne huppelt heen en weer. Opa staat ineens een stukje op en schudt met zijn achterwerk. Oma moet zo lachen dat ze haast van de stoel valt. Sanne moet ook erg lachen om die gekke opa.
'Zo en nu heb ik dorst gekregen', zegt opa.
'Ik ga voor ons allemaal een glas frisdrank inschenken', zegt oma. Oma staat op en gaat dansend naar de keuken.
'Oya, lele', zingt oma.
'Je hebt ons een prachtige dans geleerd vanmiddag Sanne', zegt opa. Sanne glundert van trots.

©Auteur: Anne de Vries-Neuteboom