Koken met papa

Je kunt ook luisteren:


Papa en Jasper hebben boodschappen gedaan bij de supermarkt. Ze gaan koken voor mama. Papa heeft de boodschappentas op de keukentafel gezet. Jasper pakt er een pak spaghetti uit. Daarna tomaten, een prei, een pot tomatensaus en een zakje met geraspte kaas. Mama komt de keuken binnen en ziet alle boodschappen op tafel liggen.
‘Oh, wat lekker allemaal. Jullie gaan zeker spaghetti maken met tomatensaus,' zegt mama.
‘Je mag hier helemaal niet komen. Het is een verrassing,' zegt papa. Mama lacht en zegt: ’Ik ga gauw weer weg.'
‘Ik ga de tomaten wassen en de prei,' zegt papa.
‘Wat moet ik dan doen?’ vraagt Jasper.
‘Jij mag straks de gewassen tomaten en prei in stukjes snijden,' zegt papa. Jasper pakt een grote snijplank uit een keukenkastje. En een mes uit de keukenlade. Papa legt de gewassen tomaten en de prei bij Jasper op de tafel.
‘Je hebt nog een paar bakjes nodig om de gesneden tomaten en prei in te doen,' zegt papa. Hij pakt ze uit de kast en zet ze bij Jasper neer. Jasper is al ijverig de tomaten aan het snijden. Papa heeft inmiddels gehakt voor de saus op een bord op het aanrecht gezet. En er staat een grote pan water op het fornuis. Daar moet straks de spaghetti in.
‘Gaat het goed Jasper? Pas op dat je niet in je vingers snijdt,' zegt papa.
‘Ik heb de tomaten al gesneden,' zegt Jasper. Papa kijkt goedkeurend naar het plastic bakje met de stukjes tomaat. Nu moet Jasper nog de prei in reepjes snijden. Papa heeft de hapjespan ook op het fornuis gezet.
‘Ik ga even een zakdoek pakken,' zegt papa en loopt de keuken uit. De poes Moortje glipt de keuken binnen. Jasper is zo druk bezig dat hij niet ziet dat Moortje op het aanrecht springt. Moortje likt en eet van het gehakt voor de saus. Papa komt de keuken binnen en ziet Moortje op het aanrecht zijn buikje vol eten met gehakt.
'Moortje ga onmiddellijk van het aanrecht af!' roept papa. Moortje schrikt, springt van het aanrecht af en vlucht de keuken uit. Jasper is ook geschrokken en snijdt bijna in zijn vingers. Jasper kijkt van papa naar het aanrecht. Kruimels gehakt liggen overal verspreid.
'Ik heb Moortje helemaal niet gezien,' stamelt Jasper.
'Jij kan er niets aan doen. Ik had de keukendeur dicht moeten doen,' zegt papa.
'Er is nog een heleboel gehakt over,' zegt Jasper.
'Nee, dat is vies. We moeten het gehakt weggooien. Maar we hebben nog spekreepjes. Dat is ook lekker in de saus,' zegt papa. Hij pakt een doosje met spekreepjes uit de koelkast.
Papa doet een schort voor. Hij doet wat olie in de hapjespan. Eerst bakt hij de spekjes. Het begint lekker te ruiken in de keuken.
'Nu kunnen de prei en de tomaten erbij Jasper,' zegt papa. Jasper geeft papa de bakjes. Als ze meegebakken zijn doet papa de pot tomatensaus erbij.
'Zo, nu de deksel op de pan en dan kan de saus lekker pruttelen,' zegt papa.
'We moeten de spaghetti nog koken,' zegt Jasper en geeft het pak aan papa.
'Ja, heel goed. Maar eerst moet het water koken,' zegt papa. Als het water gloeiend heet is, doet papa de pasta erin. Hij zet de eierwekker op acht minuten.
'Zo is het net of we eieren koken,' zegt Jasper. Papa moet lachen.
Mama klopt op de keukendeur en roept: 'Kan ik de tafel al dekken?'
'Ja, we zijn bijna klaar,' roept papa terug.
'Vindt mama de saus zonder gehakt wel lekker?' vraagt Jasper.
'We zeggen niet dat Moortje van het gehakt gesnoept heeft. En dat we een nieuw recept verzonnen hebben,' zegt papa.
'Jaaa, we gaan mama foppen,' zegt Jasper en springt heen en weer.
De eierwekker gaat. Papa giet de slierten door een vergiet en doet ze daarna in een grote schaal. Dan gaat de heerlijke tomatensaus erover.
'Papa, de kaas moet er nog in,' zegt Jasper.
'Oh ja,' zegt papa en strooit een dikke laag over de saus.
'We zijn klaar. Kom kok Jasper, we gaan mama verrassen met deze eigengemaakte schotel,' zegt papa. Vol trots loopt Jasper achter papa de keuken uit.
Mama zit al klaar en klapt in haar handen als papa de hete schaal neerzet. Als ze allemaal zitten mag mama als eerste opscheppen.
'Het ruikt heerlijk,' zegt mama.
'Ik heb de groenten gesneden,' zegt Jasper. Mama neemt een hapje. Jasper kijkt gespannen naar het gezicht van mama. Ze neemt nog een hapje. Ze kijkt van Jasper naar papa.
'Mmmm, zo'n heerlijke spaghetti heb ik nog nooit gegeten. Wat heerlijk die spekjes erin,' zegt mama.
'Ja, een nieuw recept. Dat hebben Jasper en ik zelf verzonnen,' zegt papa en geeft Jasper een knipoog.
'Ja helemaal zelf verzonnen,' zegt Jasper en geeft papa ook een knipoog.


©Auteur: Anne de Vries-Neuteboom