In een schildersatelier

Je kunt ook luisteren:

Jasper en Sanne zijn vanmiddag met hun mama's op bezoek in een schildersatelier. Er staan overal potten met kwasten, kleurpotloden, viltstiften, rollen papier en plastic flessen met verf. En heel veel schilderijen hangen en staan tegen de muren.
De kunstenares komt naar hen toe. Ze knikt vriendelijk naar Jasper en Sanne.
'Komen jullie vanmiddag een tekening maken?' vraagt ze aan Jasper en Sanne.
'Dat wil ik best. Op school maak ik ook altijd tekeningen', zegt Sanne trots.
'Ik vind er niks aan', zegt Jasper.
'Wat vind jij dan leuk om te doen?' vraagt de kunstenares.
'Naar de dierentuin', zegt Jasper.
'Je kunt een dier uit de dierentuin tekenen'. Dat wil Jasper wel.
De mama's nemen afscheid van Jasper en Sanne. Over een paar uurtjes worden ze weer opgehaald.
Jasper en Sanne zitten met nog meer kinderen aan een grote tafel. Voor hen ligt een groot stuk wit papier. Naast het papier ligt: een potlood, een gom, grote en kleine kwasten en een bord om verf op te doen. In het midden van de tafel staan plastic flessen in allerlei kleuren met verf erin.
'Jullie zijn vast wel eens naar de dierentuin geweest', zegt de kunstenares. Alle kinderen steken enthousiast hun hand op.
'Dan is er vast wel een dier dat jullie leuk vinden'.
'Ik vind tijgers heel leuk', zegt Jasper.
'En ik vind een giraf leuk', zegt Sanne. De andere kinderen noemen: de aap, de olifant, de neushoorn en nog veel meer dieren.
'Dan gaan jullie allemaal een lievelingsdier tekenen. Eerst met potlood en daarna gaan jullie het inkleuren', zegt de kunstenares.
Jasper begint een tijger te tekenen. Eerst de kop, dan zijn lijf en daarna de poten en een staart. Sanne tekent een giraf. De giraf past haast niet op het papier door zijn lange nek.
Alle kinderen zijn ingespannen bezig. Ze hebben rode kleuren op de wangen. Sommige moeten hun tekening steeds uitgummen. Maar alle begin is moeilijk.
Na een poosje heeft iedereen zijn tekening af. De kunstenares loopt langs om ze allemaal te bekijken.
'Dat hebben jullie goed gedaan. En nu gaan we de tekening inkleuren met verf', zegt ze.
Sanne pakt een rode fles en doet wat verf op een bord. Ze schildert de nek van de giraf rood. Jasper pakt een fles met gele verf en schildert de kop van de tijger geel.
Jasper kijkt naar Sannes tekening. Hij moet lachen en zegt: 'Ha, ha, wat een stomme giraf'. Sanne kijkt boos.
'En ik vind jouw tijger stom', zegt ze. Sanne pakt Jaspers kwast af. Jasper wil hem terugpakken. De kwast valt uit Sannes hand bovenop de giraf. Er zitten nu allemaal gele vlekken op de giraf. Sanne kijkt verdrietig. Nu moet ze de giraf opnieuw tekenen en schilderen.
De kunstenares loopt gauw naar Jasper en Sanne toe. Ze kijkt naar de tekening van Sanne.
'Maar dat is een prachtige giraf. Rood met gele vlekken', zegt ze.
Sanne kijkt. Eerst wil ze het niet geloven. Maar de giraf ziet er ineens heel anders uit. Veel mooier. Jasper heeft wel een beetje spijt dat hij Sanne geplaagd heeft.
'Ik vind hem zo ook veel mooier', zegt hij.
'Ik vind jouw tijger ook best leuk', zegt Sanne. De kunstenares geeft Jasper en Sanne een klopje op de schouders.
'We gaan de tekeningen ophangen. We houden een tentoonstelling. Dan kunnen jullie papa's en mama's komen kijken', zegt de kunstenares.
Ieder kind hangt zijn tekening aan een lang koord die in het atelier hangt. Het ziet er prachtig uit. De dieren aan de lijn hebben vrolijke kleuren.
De papa's en mama's komen binnen om hun kinderen op te halen. Ze kijken naar de tekeningen.
'Die giraf is leuk', zegt Sannes moeder.
'Die heb ik gemaakt', zegt Sanne vol trots.
'Ik heb die tijger gemaakt', zegt Jasper.
'Knap hoor van jullie', zegt Jaspers moeder.
De ouders, kinderen en de kunstenares blijven nog een poosje kijken en praten. Maar dan is de tentoonstelling toch echt afgelopen. Het was een leuke en leerzame middag voor Jasper en Sanne. Ze zullen vast nog een heleboel mooie tekeningen maken. En wie weet gaan ze nog eens naar een echt museum om schilderijen en tekeningen te bekijken.


ŠAuteur: Anne de Vries-Neuteboom