Een tekening voor de Kerstman

Mamma en Sanne hebben de kerstboom versierd. In de boom hangen gekleurde lichtjes, kerstballen en slingers. Bovenin zit een rode piek. Sanne heeft er ook koekkransjes ingehangen. Van een koekkransje is een stukje afgebeten. Mamma ziet het en zegt: 'Dat zal de Kerstman niet gedaan hebben'. Sanne krijgt een rode kleur. Ze heeft stiekem een hapje genomen van het koekkransje.
'Zal ik een mooie tekening voor de Kerstman maken?' vraagt Sanne.
'Dat zal de Kerstman fijn vinden. Ik schrijf er een briefje bij en dan sturen we het op'.
'Waar woont de Kerstman?' vraagt Sanne.
'De Kerstman woont op de Noordpool, dat is in het hoge noorden'.
Sanne pakt haar viltstiften en een stuk papier. Ze tekent een grote Kerstman. Hij heeft een witte baard en een rode muts op. Sanne geeft de tekening aan mamma.
'Dat ziet er prachtig uit. Ik ga meteen een briefje erbij schrijven'. Mamma pakt briefpapier en een envelop.
'Wat moet ik schrijven?' vraagt mamma. Sanne denkt na en zegt: 'Lieve Kerstman, ik heb voor jou een tekening gemaakt. Mag ik bij jou logeren? Kusjes van Sanne'. Mamma schrijft het allemaal op en doet het briefje in een envelop. Ze schrijft het adres op de envelop en Sanne mag de postzegel erop plakken.
'Dan gaan we de brief met de tekening maar meteen op de post doen', zegt mamma. Mamma en Sanne doen een dikke jas met een sjaal om, want het is koud buiten en het waait hard. Sanne geeft mamma een hand. In de andere hand houdt ze de brief voor de Kerstman goed vast.
Als ze vlakbij het postkantoor zijn, komen ze Jasper en zijn moeder tegen.
'Ik ga een brief sturen aan de Kerstman', zegt Sanne.
'Je weet niet eens waar hij woont', zegt Jasper.
'Welles, hij woont op de Noordpool'.
'Hij woont in Spanje', zegt Jasper.
'Niet waar. Je bent stom'.
Jasper geeft Sanne een duw. Sanne struikelt en de brief voor de Kerstman valt uit haar hand. Door de harde wind vliegt de brief de lucht in. Sanne rent de brief achterna, maar de brief waait over de huizen. De brief en de mooie tekening voor de Kerstman zijn weg.
'Dat is jouw schuld', zegt Sanne huilend tegen Jasper.
'Kom, kom kinderen, geen ruzie maken', zegt mamma. Sanne kijkt boos naar Jasper.
'Sinterklaas woont in Spanje en de Kerstman op de Noordpool', zegt Sanne.
'Dat is zo, Jasper. Kom we gaan naar de bakker en dan mag Sanne een Kerstman van chocolade uitzoeken', zegt de moeder van Jasper.
De winkel van de bakker is versierd met kerstballen en slingers. Op de toonbank staat een kleine kerstboom met lichtjes erin.
'Wat mag het zijn?' vraagt het vriendelijke meisje achter de toonbank.
'Sanne mag een Kerstman van chocolade uitzoeken', zegt Jaspers moeder.
'En de jongen zeker ook', zegt het meisje.
'Nee, Jasper is stout geweest. Hij heeft Sanne geduwd en toen is de brief met de tekening voor de Kerstman weggewaaid', zegt Jaspers moeder. De juffrouw achter de toonbank zegt: 'Ach het is bijna Kerstmis en dan moeten jullie geen ruzie maken. Iedereen moet dan lief zijn voor elkaar'. Ze geeft Sanne en Jasper een chocoladekransje.
'Je hebt gelijk', zegt mamma tegen het meisje.
'Geef mij maar een paar ons van die chocolaatjes en dan gaan we gezellig thuis thee drinken. We vergeten wat er is gebeurd', zegt mamma.
Met z'n allen lopen ze naar het huis van Sanne. In huis is het gezellig met de kerstboom. Mamma doet de lichtjes aan.
Mamma en Jaspers moeder gaan op de bank zitten. Jasper en Sanne gaan aan de grote tafel zitten en maken allebei een tekening. Jasper tekent een Kerstman op de slee. Sanne tekent een Kerstman met een zak vol cadeautjes. Ze maken geen ruzie, want het is bijna Kerstmis en dan is iedereen lief voor elkaar. Vrede op aarde.

Als het bijna Kerstmis is, krijgt Sanne een brief met een vreemde postzegel. 'Van de Kerstman, Noordpool' staat er achter op de envelop. Sanne maakt hem open en mamma leest hem voor: 'Lieve Sanne, Dank je wel voor de mooie tekening. Ik zou het heel leuk vinden als je een keer komt logeren bij mij op de Noordpool. We kunnen dan een tochtje maken met de rendieren door de sneeuw. Liefs van de Kerstman'.
'De Kerstman heeft toch je brief gekregen. Iemand heeft hem gevonden en op de bus gedaan', zegt mamma. Sanne glundert.
'En nu gaan we kerstkoekjes bakken, want morgen is het Kerstmis', zegt mamma.

©Auteur: Anne de Vries-Neuteboom